A- A A+
Pin It

 

Въпросът е не как няма да може,

 а как да може.

 

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ МОЯ СПОНСОР,

ЧУВСТВОТО ЗА ХУМОР

 И БЕЗАЛКОХОЛНОТО ПРИЧАСТИЕ!!!

 

   Отива си лятото на 2005 година със своите си проблеми и емоции. Вървя по централна улица в София, замислен и отнесен, бръкнал дълбоко в джо­бовете, а дъждът се радва, че не съм го пренебрегнал с чадър. Да, понякога е много хубаво да усещаш характера на всяка отделна капка - температура, вкус, нежността, с която ме докосва, а хората просто пъплят и по лицата им не изглежда да са вникнали в екзистенциалността на дъждовния миг.

   Отивайки си, лятото остави такова ехо зад мен, че се замислям, дали не съм увредил някои процеси в черепната си кухина. Добре, че си вярвам, че Господ ми е супервизор, защото е много мъчително да си голям грешник и никой да не го знае, а даже не си правя труда да мамя Бог. Много искрено му говоря на Великия Супервизор, особено на сутрешния махмурлук пред огледалото:

   "Е, добре де, пак съгреших в литража, но нали знаеш - аз съм просто без­силен пред тази течност, а и защо Иисусе, на Тайната вечеря, а и на сватбата в Кана Галилейска, почерпи хората с вино, та сега да се причастяваме с ал­кохол?!"

   Бог обикновено не ми отговаря, а аз настоявам за невинност, понеже съм безсилен и даже и Господ ми е длъжен:

   "И Ти Всемогъщий, намери ми супервизор - спонсор, който поне да ми отговаря!"

   И хоп, Господ така ми се ядоса, така му писна, че само за едно лято бла­гослови да се учреди нова християнска черква, чийто устав позволява причастяването с пресно изцеден гроздов сок.*

  Това означава, че отпада оправданието: "Ами аз съм християнин и задъл­жително се причастявам с червено вино - Христовата кръв?! Тези от АА отклоняват грешниците от възможността за редовно причастие!"

   Хак да ми е сега с този лозов сок. С Бог шега не бива! Даде ми и супер-визията на "спонсор" - ама хубава, ама кръшна, ама жена та жена, и какво, станах безсилен пак, и се влюбих и рухнаха всички защити и опити да се оправдавам. Сега пак пия, а сутрин пред огледалото си казвам: "Признавам пред теб, човекоподобний, че съм безсилен пред алкохола и пред женската красота!

   Господи, благослови спонсора ми! Дай му дълголетие и много търпение към моето безсилие. Той е моето осигурително въже, по което един ден ще стъпя на правилната пътека, водеща към тучни пасбища, където ще пием от водни потоци и за Твоя слава ще се причастявам с безценния лозов сок -символ на Божията кръв, умиваща нечистотата и подсилваща волята за трезвост!"

   През лятото на 2005 година в България, град София, православни и протестантски духовници, с реформаторски дух и напредничаво мислене, регистрираха "Християнска Вселенска и Апостолска Църква". В отдел за работа с болни и страдащи хора се създаде християнска литургия, която позволява хора със зависимости да се причастяват с прясно изцеден лозов сок.

   Текстът е написан в момент на дъждовно време, непоносима трезве­ност и под зоркия надзор на двама Супервизори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О. Марио Йонов

Pin It

АркА, брой 6, март 2006 г.

АркА

брой 6, март 2006 г.

Редакция и превод: Анна Швед

Коректор: Йорданка Илиева

Снимки: Анна Швед

В броя са използвани м. др. снимки на художествени творби на възпитаниците на

Центъра по трудова терапия "Вяра и надежда" във Варшава.

Благодарим за предоставянето им!

Графично оформление и предпечатна подготовка: Анна Швед

БЮЛЕТИН НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА
“АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ”
НА ФОНДАЦИЯ “СТЕФАН БАТОРИ”

Издателят разрешава препечатването на нашите статии с молба за поместване на следната забележка:

“Препечатано от списание “АРКА”, издавано в рамките на Регионалната програма “Alcohol & Drug” на Фондация Стефан Батори.”