ДОБЪР ЖИВОТ...

ПО СЛУЧАЙ НОВАТА ГОДИНА

     Календарът е чудесно изобретение. Той е нещо като сертификат, потвърждаващ минаването на времето. Идването на Новата година позволява всеки път да започнем „отначало", или поне да вземем различни решения. Те в известен смисъл са пожелания към самия себе си. Обикновено ги предхожда своеобразна инвертаризация, която се провежда в атмосферата на обобщения и равносметка на своите житейски плюсове и минуси. Решенията винаги имат една цел: искаме да поправим нещо, да го направим по-хубаво, да го променим към по-добро. Какво например?

     Ще откажа цигарите.

     Ще правя гимнастика (ще тичам, ще ходя на басейн, ще карам колело, ще тренирам ходене с щеки).

     Ще започна да уча нещо (ще се запиша в университет за вечерно обучение на възрастни, в тенис клуб или в танцова школа).

     Ще боядисам кухнята в оранжево (ще почистя мазето, ще изхвърля старите вестници и вехтории от тавана).

     Ще спра да се тъпча със сладки неща (или с хляб, месо, ястия със сосове и майонеза).

     Няма да се карам с: (мъжа ми, жена ми, децата, свекървата, шефа, съседа - задраскайте ненужното).

     И т.н. И т.н. И т.н...

     Тези благочестиви пожелания са като новогодишни фойерверки - прекрасни и краткотрайни. Но могат да се окажат и съдбоносни. И едните и другите означават много. Показват посоката на промяна, която желаем, макар че невинаги и най-често не чрез самите решения сме в състояние да осъществим.

     Дори и да не реализираме всичките, самото размишляване над необходимите промени обикновено допринася за по-дълбокото себепознание и анализ на своя живот. А това винаги е по-добро от безсмисления автоматизъм. В крайна сметка принадлежим към вида Homo sapiens, нали?

     И сега идва именно такъв момент, затова предлагам да поговорим за определена категория новогодишни решения. Те се отнасят към промените в посока подобрение на отношенията с близките и затова заслужават специално обсъждане. Добрите промени на поведението, влияещи върху подобрението на отношенията в най-близкото обкръжение, носят със сигурност повече полза отколкото каквито и да е други промени касаещи напр. външния вид, материалните придобивки и интелектуалните подвизи. Няма гаранция, че свалянето на няколко килограма, отказването на цигарите, намаляването на целулита или научаването на сто нови думи по испански ще направи живота ни по-щастлив. Но по-добрата атмосфера вкъщи със сигурност ще го направи.

     Ето няколко идеи. Познавам една жена, която по случай Новата година започнала да казва на детето си по-често „обичам те". (Не трябва да добавям, че скоро и детето се научило да казва същото на майка си.) Друга жена си обещала да не мъмри мъжа си пред хората (което довело до това, че и двамата започнали да се чувстват по-добре в компания). Един познат решил да не прекъсва никого, дори децата, когато по време на вечеря поискат да разкажат нещо. Друг познат планирал да не пришпорва много възрастната си майка, когато малко по-бавно слиза по стълбите. Много домакини мечтаят майка им (или свекървата) да спре да въвежда свой ред в не своята кухня. Добро новогодишно решение би било да носим от време на време вкъщи цветя, да помним семейните годишнини, както и разбира се да помагаме при домашните задължения.

     Можем да разширим кръга от познати към тези, с които работим и тогава ще се разшири и репертоара от идеи. Можем да си обещаем да не разговаряме частно по служебния телефон, да поддържаме ред на своето бюро в работата и да се усмихваме, когато срещаме някого.

     Дори тези малки промени ще увеличат доброжелателността между хората. Като резултат от това и нашето самочувствие ще се подобри. А с по- добро самочувствие ще ни е по-лесно да се справяме с трудностите и неуспехите.

     Това и пожелавам на всички нас (на себе си също!) по случай Новата година!

Obraz4

 

 

 

5