ИЗ ПРЕСАТА...

Obraz55     В събота, на 29 април, на 72 г. от този свят си отиде Виктор Ошатински - известен полски юрист, писа­тел, журналист, преподавател, со­циолог. Специализирал е в област­та на конституционното право, ис­тория на политическите и правни учения и правата на човека. Автор е на много книги и публикации, свързани с алкохолизма и други зависимости. На български са пре­ведени книгите му "Грях или болест", "Рехаб" и "Рехабилитация".

     От 1991 г. до 1997 г. Ошатински е бил директор на Центъра за изследване на конституционализма в Източна Европа в Чикаго, по същото време чете лекции в юридическия факултет на Университета в Чикаго. Участва в разработването на мултидисциплинарен център за правата на човека в Университета на Кънектикът. Ошатински е преподавал в женския затвор в Калифорния. Бил е член на комисията по политически науки на Полската академия на науките, взема дейно участие в изготвянето на Конститу­цията на Полша. Носител на множество награди. Негова съпруга е психо­ложка Ева Войдило.

Албена Иванова

Професор Виктор Ошатински е бил също създател на Комисия за образование в областта на зависимостите на Фондация "Стефан Батори", в рамките на която е възникнала и нашата "АркА". Години наред е преподавал на международните обучения организирани от Фондацията. (Редакция)