АA И АН - БЪЛГАРИЯ

ЛЕКАРСТВА, ПОЛЯТИ СЪС СПИРТ

12-стъпковата програма помага и при други зависимости

Obraz70

     Казвам се Аля и съм с кръстосана зависимост - към лекарства и алкохол. Преди 16 години в резултат на силен и продължителен стрес започнах да страдам от депресия и безсъние, с течение на времето се появиха панически атаки, натрапчиви мисли и тревожност. Не можех да заспя и по цяла нощ се въртях в леглото, задрямвайки чак към сутринта. По време на паническите пристъпи имах усещането, че мозъкат ми всеки момент ще се експлодира, получавах гърчове и мускулни спазми, задушавах се. Семейството и приятелите гледаха безпомощно какво става и не знаеха как да ми помогнат.

     Обърнах се към психиатър за помощ, бях диагностицирана с хиперсенситивност и биполярно разстройство и ми бяха предписани приспивателни, успокоителни,антипсихотици, антидепресанти и тимостабилизатори.

     За съжаление макар схемата на медикаментите да беше променяна многократно и да смених 3-4 лекуващи лекаря имах само известно подобрение. С течение на годините дозите, които ми бяха изписвани и можеха да ме успокоят вечерно време, за да се отпусна и да заспя ме правеха неадекватна през по-голямата част от следващият ден. Рискувах да загубя работата си, която много обичах и да не съм в състояние да се грижа за семейството си.

     Постепенно започнах да добавям алкохол към лекарствата вечер, за да мога да взимам по-ниски дози тъй като той потенцира действието на медикаментите. Бях предупредена от психиатъра си, че това може да доведе до летални последици и ми беше предложено да спортувам повече и да започна психологична терапия. Направих няколко курса между 6 и 3 месеца при различни психотерапевти и започнах да спортувам редовно, но оплакванията ми не намаляха и започнах бавно да увеличавам количествата алкохол вечер.

     През първите няколко години това вършеше чудесна работа и аз успявах да се справям с живота си.

     Но неусетно за мен от помощник алкохолът се превърна в убиец

     Много плавно и без да се усетя станах зависима от него и най-големият ми страх се превърна в реалност - станах напълно неспособна да работя и да се грижа за семейството си, което се разпадна. Загубих много от приятелите си и се изолирах, обсебена от параноя. Вече нямах физически сили, нито да живея взимайки медикаменти и алкохол нито можех да се успокоя и да живея без тях.

     Въртях се в затворен кръг и започнах да предприемам опити за самоубийство. Не виждах друг изход, изпитвах огромна психическа и физическа болка и исках всичко да приключи. Лекуващият ми психиатър каза, че на практика е безпомощен да помогне. Според официалната статистика над 80% от случаите като моя се самоубиват, биват затворени в лудница или умират от изтощение. Прогнозите бяха, че ми остава около година. От няколко години практикувах йога, енергийни масажи и лечение с кристали, но те носеха само временно облекчение.

     Примирих се със ситуацията и без особена надежда се обърнах към групите за взаимопомощ на Анонимни наркозависими и Анонимни алкохолици, бях приела че вероятно ще умра, но исках поне да съм трезва и с неразмазана от лекарства глава.

     Благодарение на огромната подкрепа и търпение от членовете на АН и АА и с помощта на друг лекар, успях да спра да взимам каквито и да е медикаменти влияещи на централната нервна система. Спрях да употребявам алкохол и постепенно да си върна спокойствието и нормалния сън нещо, което бях напълно загубила вяра, че мога да имам.

     Въпреки огромния скептицизъм, с който се отнесох първоначално към нея 12-стъпковата програма ме научи как на практика в ежедневието си да преодолявам депресията и паническите атаки без да ми се налага да посягам към успокоителни.

     Днес съм жива, работя работата, която обичам и мога да се радвам на детето си защото преди време си дадох шанс да спра да употребявам и да започна програмата.

Obraz71     Наскоро погребах приятел, който не пожела да опита, беше сравнително млад, добър и много талантлив човек. Знам от опит колко безпомощни, самотни и отхвърлени могат да се чувстват хората в подобно положение.

     Знам, че околните не могат нито да ги разберат, нито да им помогнат, за това групите за взаимопомощ са почти единственният им шанс да излязат от ада в който : живеят. Това не става за един ден и изисква усилия, но е възможно.

     12-стъпковата програма на Анонимни алкохолици действа ефективно и още в края на миналия век започнала да се използва за възстановяване от други зависимости или компулсивни поведения. Някои групи за взаимопомощ на хора с различни зависимости я използват почти в оригиналния и вид, други я приспособяват.

     Така по света са се появили групи на Анонимни наркозависими, Анонимни булимички и анорексички, Анонимни зависими от; хазарт, Анонимни сексуално зависими, Анонимни клептомани, Анонимни длъжници (за хора, които нямата контрол върху харченето на пари и взимането на заеми).

     В София освен Анонимни алкохолици има и групи на Анонимни наркозависими, хазартнозависими и на жени с хранителни зависимости.

     12-стъпковата програма на АА се ползва частично или изцяло и в много професионални центрове за възстановяване на алкохолици и наркозависими.