ИЗ ПРЕСАТА…

 

ОТ ЛЕЧЕНИЕ СЕ НУЖДАЕ ТОЗИ,

КОЙТО ПИЕ БЕЗОТГОВОРНО

разговор с Ева Войдилло-Ошатинска
(в. Труд, 26.08.09., автор: Детелина Славова)

 

Ева Войдилло-Ошатинска е доктор по психология и от 23 г. е психотерапевт в Центъра за терапия на зависимостите в Института по психиатрия и неврология във Варшава. Ерудираната специалистка, с богат клиничен опит, е автор на много книги и публикации, тиражирани в цял свят. Ева Войдилло е носителка на Медала на Св. Йежи за постижения в областта на терапията и профилактиката на зависимости. Тя се съгласи да даде интервю по време на Лятната школа по зависимости, проведена в курорта Св. Константин, с думите: "Хората трябва да са по-информирани за зависимостите и медиите са един от ключовите посредници. Аз не мога да изляза на площада във Варна с лозунга: "Има успешен начин за лечение".

 

     - Д-р Войдилло, в България, а и в световен мащаб, алкохолизмът е "масова епидемия", но повечето болни не съзнават проблема си. Как да разпознаем алкохолика?

     - Има много видове алкохолизъм. Повечето зависими от спиртни напитки не приемат и не признават, че имат сериозен проблем. Ако някой има неприятности заради пиенето, например със здравето си, в службата, у дома, или пък конфликти със закона, значи е алкохолик. Той може да е едва в начален стадий на болестта. Обаче ако някой пие и паралелно с това семейството му го обича, има страхотна работа и медицинските му изследвания са идеални, нека си пие. Има един много прост американски тест наречен КЛЕТКА. Стига един от отговорите да е положителен, значи попадате в опасната категория "алкохолик".

     - Къде е границата между болестта и нормалната, безпроблемна употреба на алкохол?

     - Много добри нови понятия са отговорното и безотговорното пиене. При второто се налага лечение, което не е еднакво за всички. На някои им стига да разгледат брошура или да поговорят със специалист, на други – 10 сбирки в АА (Анонимни Алкохолици), а при по-тежки случаи се налага двумесечен престой в центъра за терапия.

     - Каква е полската практика спрямо хора, зависими от алкохол? У нас обикновено болният постъпва за месец в наркологично отделение за детоксикация, след което му изписват шепа хапчета и всичко свършва дотам.

     - Това е най-тъжното. И при нас беше така преди 30-40 г. През 80-те обаче се появиха по-ефективни методи за лечение. Използвали сме опита на американски, немски, холандски, исландски и френски специалисти в областта на зависимостите. Първата работеща програма за алкохолици е създадена в САЩ. И се оказва, че тя много добре може да бъде прилагана при всички народи, култури и географски ширини.

     - Детоксикацията панацея ли е при алкохолика или е крайно недостатъчна?

     - Когато в Полша се залагаше само на детоксикация и подпомагане на организма да се освободи от вредните токсини с лекарства, след хоспитализация 100% от пациентите се връщаха към чашката. Работя от 23 години в Центъра за терапия на зависимостите и сега ситуацията се е променила. Нашите пациенти минават през 6-седмична терапия и половината никога повече не се връщат към алкохола. Някои от тях инцидентно "прегрешават", но влизат в правия път. Тази специална терапия, заимствана от американците, помага на всеки. Може би не напълно да престане да пие, но да поправи качеството си на живот. Понякога не успяваме да спасим алкохолика или наркомана, понеже не можем да го мотивираме да се лекува.

     - Тогава какво е мнението Ви за световните фармацевтични концерни, които непрестанно бълват нови медикаменти, а купувачите влизат в ролята на опитни зайци? Откъде да знаем, че тези лекарства не водят до зависимости?

     - Повечето фармацевтични компании са престъпни. Не трябва да се вземат лекарства, без да са предписани от добър специалист. Например, сега в Германия са забранени рекламите на лекарства.

     - Вие имате наблюдения над алкохолизма в Централна, Източна Европа и Централна Азия, както и в цял свят. Коя нация е "най-пиянска"?

     - Това няма особено значение. Най-засегнати са страните в Северна Европа, където се консумира силен алкохол. Например Швеция, Дания, Германия, Скандинавието. Във Франция пък пият по чаша вино с храната дори на обяд.

     - Възможно ли е алкохоликът да е в състояние да контролира пиенето си или това е самозаблуда?

     - Алкохолизмът е хронична болест, която не минава. Тя е като алергиите, ако няма пряк контакт с дразнителя, няма смъртна опасност за организма.

     - Тогава как алкохоликът свиква с идеята, че до края на живота си не трябва да докосва чашката?

     - Забраната не постига положителен резултат при алкохолика, а го стимулира да продължи запоите си. АА е открила, че най-адекватна и приемлива за болния е идеята – не пия "само днес", а не до края на живота.

     - На каква възраст е най-младият алкохолик или наркоман в Полша?

     - Има единични случаи с 11-12-годишни деца, които са развили зависимост.

     - Работите ли с близките на зависимите, които неминуемо стават "съзависими"?

     - В центъра имаме програми и за близките на зависимите, в които вземат участие лекари, психолози и социални работници. Идеята е семейството да постъпва така, че да не помага на зависимия да поддържа своята зависимост. Това не означава, че трябва да се стига до развод или пък алкохоликът да бъде изритан на улицата. Най-важното е близките да разберат, че ако човекът до тях проваля живота си, не е нужно и те да провалят своя.

     - Колко групи на АА има в Полша? У нас те засега са малко.

     - 2200 групи. Някои от тях се срещат и по 2-3 пъти седмично, а във Варшава са 168 за седмица. В Ню Йорк има по 2500 сбирки, като алкохолиците се срещат по всяко време на денонощието.

     - Висока ли е употребата на хероин в Полша? У нас бумът беше през 1996 г. Старите, оцелели клиенти поддържат ли опасните си навици?

     - При нас консумацията на хероин значително е спаднала. Бумът бе през 1991-1992 г. Причината е в това, че на черния пазар се появиха нови и "по-добри" наркотици, а и хората са станали по-богати. Модерни си остават кокаинът, амфетамините, екстази. Марихуаната е най-разпространена и най-често употребявана.

     - Казахте, че България е 30 години зад Полша в терапията на зависимостите. Дали ще успеем да наваксаме пропуските?

     - В България вече има около 300 специалисти по зависимостите, които разбират проблемите и могат да помагат. Проблемът е, че нямат центрове, където да работят.

 


     Американският тест КЛЕТКА (CAGE):

     Cut – Опитвал ли си да ограничиш пиенето си?

     Angry– Някой ядосвал ли ти се е заради твоето пиене?

     Guilty– Имал ли си понякога чувство за вина поради нещо, което си направил на пияна глава?

     Empty – Пил ли си понякога сутрин на празен стомах?