ПЪРВАТА КОНВЕНЦИЯ

НА АЛ-АНОН БЪЛГАРИЯ

 

     На 11 и 12 септември 2010 г. се проведе първата Конвенция на Ал-Анон България. Събитието се състоя близо до Варна, в хотел на морския бряг. Дойдоха членове от цялата страна – София, Варна, Добрич, Гоце Делчев. На Конвенцията присъстваха също и гости от АА.

     Откриващата сбирка събра за пръв път в една стая хора, които никога не се бяха виждали, но бяха споделяли на онлайн сбирките надежда и опит вече повече от година. Темата на сбирката – „Какво ме доведе в Ал-Анон и какво научих тук?” – даде повод на всеки да сподели какво значи за него Ал-Анон и какви промени е донесла в живота му. За някои това беше шанс отново да се почувстват щастливи, за други светъл лъч светлина тогава, когато мракът бе най-непрогледен. Неповторимо бе усещането алкохолици и съзависими да споделят заедно на откритата сбирка, обединявани от факта, че не са загубили вярата и надеждата си, въпреки разрушителната болест на алкохолизма. Оказа се, че Ал-Анон наистина е пътуване към нашето по-добро аз – както гласеше една от темите. Въпреки че имаме още „трески за дялане”, знаем, че помощта е наблизо, стига само да я потърсим и да сме готови да я приемем.

     Първата Конвенция на Ал-Анон бе също така повод да представим нашата дългоочаквана книга. Радостта да държим в ръка първата Ал-Анон литература преведена на български беше неописуема. Тя бе плод на месеци задружна работа на нашите членове, които не претендираха за професионални преводачески умения, но вложиха сърцето и душата си в нея. Ако нашият упорит труд успее да донесе утеха поне на една отчаяна съпруга на алкохолик, то усилието си струваше. Дано скоро издадем следващата!

     Не може само духовна работа – трябва и забавление! В паузите между общите сбирки се организираха разходки из околните курорти, а вечерта прекарахме в ресторантче на морския бряг. Имаше толкова много да си кажем, а времето летеше така бързо – като на среща със стар приятел! Тази първа конвенция ни напомни, че ние не сме просто членове на нашата локална Ал-Анон група, а сме част от една общност, която обединява хора от целия свят, и където и да се намираме в този момент, ние никога няма да бъдем сами.

 

С любов и вяра!

Ал-Анон, България