ТУК СЕ ДЕЙСТВА НАИСТИНА!

 

 

Нашият девиз е:

Ние не се предаваме!

Сдружение "Майки срещу дрогата" - Пловдив

 

     Сдружение "Майки срещу дрогата" в Пловдив е създадено от Веселина Божилова и Елка Паникян през ноември 2003 година и с подкрепата на народния представител Владимир Дончев бе официално регистрирано от Пловдивския окръжен съд с решение 1966 от 17.03.2004 година. В неговите цели е записано, че с обединените сили на майки, бащи и близки на зависими деца, както и на съмишленици, то ще се бори за спасяването на децата в Пловдив, ще обогатява културата на гражданите по този въпрос, ще работи и за промяна на държавната политика в тази сфера. Сдружението се явява резултат на естествена, наболяла потребност от обединение на пострадали семейства, които искат да помогнат на други родители, за да избегнат грешки и да помогнат качествено на децата си.

     От момента на своето неформално създаване, учредителите на сдружението осъществяват индивидуални срещи с родители, както и редовни сбирки всеки четвъртък от 18 часа в зала 6 на Младежки дом "Спектър" в Пловдив на ул."Авксенти Велешки" 20. На тези сбирки обикновено присъстват не по-малко от 30 майки, понякога и бащи – сдружението е отворен тип, то винаги е готово да приеме и да помогне на родител, който има проблем със зависимо от наркотиците дете.

     На сбирките, които протичат като група за взаимопомощ, са канени и са присъствали редица специалисти от области, пряко свързани с проблема. Своите конкретни съвети в разискваните ситуации са давали апелативният прокурор Ясенка Шигърминова, зам. председателят на Окръжен съд –Пловдив Христо Крачолов, Й. Ставрев от група "Борба с наркотиците" към Криминална полиция - РДВР Пловдив, д-р Петър Василев, основател на психотерапевтична общност "Феникс", Георги Димитров, експерт по тестовете, д-р Начева от Наркоцентъра в Пловдив, представители на рехабилитационната организация Рето, на Митница Пловдив. Свои представители са изпращали и от Община Пловдив. На всяка сбирка се обсъждат новости, предоставя се информация, следят се промените в държавната и местна политика по този въпрос, споделят се лични проблеми и се помага в конкретните случаи.

     В регистъра на Световната здравна организация наркоманията в България е отбелязана със следната особеност - "детско-юношеска". За някои специалисти тази възраст важи до 24 години. Толкова по-важна е ролята на семейството в първия етап на лечение, когато то и само то може да мотивира детето да поиска да се лекува. Особено важно е за родителите да знаят как да действат, какво да направят, как да постъпят, за да избегнат грешки. Ситуацията в страната, сравнително незапозната с това явление, показва, че спасяването на децата е основна грижа най-вече и предимно на родителите, изградена система за продължително лечение няма.

     През изминалия период сдружението имаше множество медийни изявив регионални и централни медии по въпросите, свързани с наркотиците. То стана инициатор на кампанията срещу рекламата на водка "Мери Джейн",която откровено подстрекава към употреба на марихуана. 7 майки от сдружението осъществиха през месец април среща с родители от кв. "Столипиново", за да обсъдят искрено проблема с пласмента. Сигнали, които постъпваха в сдружението, относно продажба на дрога, бяха предавани в полицията. Сдружението първо сигнализира за появата на нова "услуга" - предлагане на стаички срещу един лев, където зависимите да си инжектират дрогата, за да не ги ловят на излизане от квартала.

     Сдружение "Майки срещу дрогата" подпомогна първата Защитена къща у нас в село Драгойново с лични дарения на телевизор, готварска печка, спортни уреди, покъщнина. То участва в проект за ресоциализация, подготвен от д-р Петър Василев и представен пред Социално- инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика. Ако този проект бъде одобрен, в Пловдив ще заработи безплатна програма за ресоциализация, особено важна за децата, които се връщат от лечение в комуни и общности. В проекта влиза и издръжката на Защитената къща, а за нуждите в града Община Пловдив предостави стая в Младежки дом "Спектър" за съвместно ползване със сдружението. Разглеждането на проекта още е в ход, но Сдружението ремонтира стаята със собствени средства и с доброволния труд на деца, които са преминали курса на лечение и желаят да работят в програмата.

     През септември 2004 сдружението издаде плакат по повод смъртта на Антон Ангелиев, син на една от основателките на сдружението, поредната жертва на хероина в Пловдив. Плакатът бе разпространен във всички училища на Пловдив и областта, бе изпратен и в страната. За първия му тираж от 500 броя помогна издателят на Прес група Марица, г-н Степан Ерамян, за втория тираж - Община Пловдив.

     Членове на сдружението се отзовават на покани за срещи с учители и ученици, досега са реализирани няколко в Пловдив и Асеновград.

     Съвместно с Окръжен съд –Пловдив сдружение "Майки срещу дрогата" издигна предложение за промяна в НК спрямо наркозависимите –замяна на затвор с принудително лечение.

     Сдружение "Майки срещу дрогата" установи контакт и с Пловдивската митрополия в лицето на отец Милен и отец Емил, които изявиха желание да работят с родители и зависими деца със средствата на църквата. Те са готови за разговори и срещи в църквата "Света Марина" в Пловдив по всяко време.

     На 17 януари 2005 година сдружението изпрати писмо-обръщение до Президента на Републиката, до Министър-председателя и до Председателя на Народното събрание, подкрепено от подписите на 247 души от Пловдив, Варна, Плевен, Горна Оряховица, Асеновград, Монтана и София. В писмото се настоява за спешно изграждане на мрежа от програми и лечебни заведения за зависими, както и за въвеждане на принудително лечение като замяна на затвора за осъдени.

     От 18 ноември 2004 година сбирките вече се провеждат в Младежки дом "Спектър" ст. 6. За обзавеждането на стаята с най-необходимото помогна Международен панаир –Пловдив, дейността на сдружението чрез дарение на компютър, принтер и парични средства подпомага и Митница Пловдив. В стаята се работи и по програмата "12 стъпки" от младежи, които искрено желаят да помогнат на връстниците си с този проблем. Техните сбирки се провеждат във вторник и неделя от 19 часа.