ЗЛОВЕЩАТА СТАТИСТИКА, ЗА КОЯТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ

Александра Петренко

 

     Народът български от столетия e обвързан с пиячката „докато смъртта го раздели". Според различни изследвания в България един милион души имат проблеми с алкохола, а минимум 200 000 са зависимите. Проучванията са спорадични и непълни. Ето защо, изваждайки от бедните анализи данни за последните десет години, споменавани тук и там, се опитах да обрисувам какво се случва за едно денонощие в България. А се случва нещо страшно. Тази фактология е условна. Но пандемията от алкохолизъм, която обхваща все по-широки слоеве от обществото, не е нито хипотетична, нито плод на черногледо предчувствие.

Всяка вечер:

 • над 1 милион човеци от този народ изпиват по една, но не чашка, а бутилка и около 200 000 - повече от една;
 • 100 000 спретват битов скандал, набиват жените и децата си, преди да легнат и да потънат в мъртвешки пиянски сън;
 • 20 000 се съвокупляват в нетрезво състояние и 500 жени зачеват потенциални алкохолици с фетален синдром (б. р. - увреждане на плода в утробата на майката вследствие прекомерната употреба на алкохол по време на бремеността);
 • Около 200 предизвикват леки пътно-транспортни произшествия, двайсетина - тежки ПТП с поне един летален изход, един заколва брат си при пиянска свада, от което не помни нищо.

На сутринта:

 • 80 000 се довличат на работа с много промили алкохол в кръвта, потънали в нещо, което те наричат тежък махмурлук, а то си е чиста проба тежка абстиненция, неутрализирана още сутринта с патронче (бутилка от 200 г) водка, защото не мирише толкова и работодателите им може и да не ги хванат, че дъхат на алкохол;
 • 15 000 след тежката пиянска нощ, в абсолютно неадекватно състояние, с мътен поглед и нестихващо гадене поемат на път, защото са шофьори - на тирове, автобуси, маршрутки, таксита;
 • 140 000 без каски едва се закрепят по строителни скелета, монтажни и ремонтни цехове и оставят ръцете си в калпави сгради и лошо ремонтирани машини;
 • 3000 с треперещи ръце влизат в операционните, родилните зали, в лекарските кабинети, за да животоспасяват някого;
 • 30 000 непомнещи колко са поели снощи, се стоварват на работните си места - в общините, съдебните зали, класните стаи, министерствата, агенциите, фирмите, редакциите, офисите;
 • 4000 ученици закъсняват за първи час или изобщо не отиват на училище, защото не са могли да станат от леглата си след злоупотреба с алкохол предишната вечер;
 • 160 попадат в изтрезвителните и токсикологиите с тежки алкохолни отравяния;
 • 150 умират от инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност, цироза, задушаване и удавяне, битова злополука, но истинската им диагноза е алкохолна болест и огромните дози изпит алкохол ги довършват преждевременно;
 • 600 000 майки и съпруги не са спали от притеснение дали и кога ще умре техният съпруг пияница или син-алкохолик, след като алкохолът продължава да е най-евтин в Европа и по-достъпен от минералната вода и хляба.

     Цифрите в тази черна статистика са приблизителни, но фактите са болезнено действителни.

     Всъщност точни данни за пиянството на един народ няма откъде да дойдат. В тази държава чашката и бутилката наистина са задължителна част от битието и никой (хеле пък алкохолик) няма да си признае, че употребява прекомерно.

     По неофициални данни алкохолиците в България са над 200 000, но в действителност никой не може да посочи точния им брой. Според последното преброяване през 2001 г. над 70% от младите българи между 15 и 24 години пият редовно.

     По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании в България в края на 2007 г. около 1 000 000 лица имат проблеми с употребата на алкохол, в т. ч. около 200 000 са със симптоми на алкохолна зависимост. Данните са основани на проучвания сред населението на възраст от 15 до 64 години в градовете с над 25 000 души в България. А картината в селата и по-малките градове е още по-тъжна.

     Над 600 000 са лицата (предимно жени - около 500 000), които живеят (с или без формален брак) с хора, които имат проблеми с употребата на алкохол.

Ето и малко по-нови данни.

     Българските младежи са в началото на класацията по употреба на алкохол, цигари и наркотици. Това сочат данни от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD2011. 87% от децата до 16 години са употребявали алкохол, а 39% - цигари.

     България попада в средата на таблицата по степен на интоксикация. 40% от младежите заявяват, че са пили поне 5 питиета през последния месец.

39% от учениците пушат редовно. Страстните пушачи са повече сред редиците на момичетата. Това е така, вероятно защото връстниците им предпочитат да пушат трева. Марихуаната е дотъпна за младите - цената е сравнително ниска, а дилърската мрежа е плътна и с традиции. Тийнейджърите могат да си купят трева в голямото междучасие, като често пъти затова не се налага да напускат училищния двор.

     Според статистиката на Националния фокусен център за наркотици и наркомании 26% от анкетираните дават положителен отговор на въпроса дали са използвали наркотици в даден период от живота си. Увеличението на употребилите наркотични вещества - без да се уточнява дали са станали зависими или са приключили с експериментите - е с 12 пункта спрямо първото проучване от 1999 година.

     24% от младежите, които попадат в проучването, твърдят, че са пробвали канабис.

     Единственият показател, по който България изостава, е приемането на сънотворни хапчета от младежите до 16-годишна възраст - едва 3%.

     Изследванията на ESPAD се провеждат в България от 1999 г. насам и обхващат 16-годишните заради наличието на опит с психоактивни вещества. Във всички 36 държави, където се провежда проучването, участие взимат 2500 ученици.

 

 Снимките са от профилактичните спектакли, създадени това лято в Маруз (Полша) от младежките участници в Полско-българската среща на лидерите, за която пишем в този брой.