СЕМЕЙСТВО И ЗАВИСИМОСТ...

 

 ПЪТ КЪМ ИЗХОДА

(за съпругата на зависимия)

Милена Петрова

 

     Животът със зависим може да бъде тежко бреме. Ден след ден проблемите и отчаянието ви заливат и не виждате изход от ситуацията. Фиксирате се върху проблемното поведение и забравяте, че обикновено има начини да живеете щастливо и спокойно, дори и със зависим съпруг. Понякога ситуацията е такава, че не можете да останете. Не можете обаче и да си тръгнете. Нямате сили, страх ви е...

     Следните съвети не са плод на нечия научна хипотеза, а реални инструменти, използвани от български жени, преминали през ада на живота със зависим:

 •  Научете максимално много информация за зависимостта

     Често хората смятат, че зависимостта е плод на слаба воля и ако зависимия само малко засили волята си, ще успее да се справи с проблема си. Всъщност зависимостта е сложен био-химичен процес, който се отключва с приемането на субстанцията. Характеристиките на зависимостта са липса на контрол върху количеството на субстанцията, промяна на толеранса спрямо субстанцията (това означава, че ако в началото човекът се е напивал от една чаша алкохол, в един момент започва да има нужда от 2-3 и повече чаши, като се стига до момент, в който може от много малко количество да постигне ефекта на опиянение. Т.е. има тенденция за повишаване, а впоследствие на намаляване на количеството приета субстанция). Третата характеристика е появата на абстинентен синдром: изпотяване, треперене на ръцете, панически страх, сърцебиене и др., които са резултат от намаляване на концентрацията на субстанцията в кръвта. Приемането на субстанцията "лекува" абстинентния синдром. Така се стига до омагьосания кръг на екстремна употреба и употреба на малки количества за премахване на неприятните усещания.

 • Не търсете скрит алкохол/наркотици

     Правили ли сте го досега? Какъв беше резултатът? А как се чувствахте в ролята на полицай? Ако сте постигнали добри резултати, които ви удовлетворяват и ви харесва да бъдете "кучето на полицията", то не следвайте този съвет и продължавайте да го правите. Ако обаче това ви носи прекалено голямо напрежение и поведението ви по никакъв начин не е помогнало за дългосрочно овладяване на проблема със зависимостта, може би е време да спрете, да се замислите и да започнете да действате по нов начин.

 • Не изхвърляйте алкохол/наркотици

     Задайте си същите въпроси както по-горе. Ако мислите, че това действа в дългосрочен план, продължавайте да го правите.

 • Откажете се от идеята за "вълшебното хапче"

     Много лекари ще ви го предложат. Няма да назоваваме имена на лекарствени продукти, най-малкото защото те се менят. Помислете над следното: зависимостта е болест на тялото, ума и душата. За да бъде спряна, трябва да се въздейства върху трите. С хапчетата ще променим биохимичния баланс на тялото, но ще променим ли начина, по който зависимият гледа на света? Дали с хапче може да се промени нагласата на човек, който смята всички хора за враждебно настроени или иска да бъде добър във всичко, защото мисли, че само така другите ще го обичат?

 • Променете цикъла

     Обикновено в семейния живот има определени цикли, които водят до дисфункционални взаимоотношения. Аз правя "А", защото ти правиш "Б", а ти правиш "Б", защото аз правя "А". Например: Аз викам, защото ти всяка вечер се напиваш, а ти се напиваш, защото аз не спирам да викам. Умен е този, който успее да види ролята си в цикъла и да я промени.

 • Потърсете поведението, с което подкрепяте зависимостта

     В природата съществува неоспорим баланс. За да има една къща покрив, трябва да има основа, за да има едно дърво корона, трябва да има ствол, за да има зависимост, трябва нещо да я подкрепя. Всеки в обкръжението на зависимия по някакъв начин подкрепя зависимостта му. С мълчание, с финансова подкрепа, с поемане на отговорности, които по принцип са на зависимия, понякога самите скандали за употреба на субстанцията за зависимия са знак, че околните са загрижени за него...

 • Помислете за ефекта, който би оказала промяната на вашето поведение.

     Не очаквайте, че зависимият с радост ще приеме промяната на поведение, което по някакъв начин подкрепя зависимостта. Като цяло има два основни начина на реакция: единияте с агресия - в зависимост от ценностната система и степента на саморегулация на зависимия тази агресия би могла да бъде просто вербална (обидни думи, вербални заплахи) или невербална (мълчание, гневни погледи и др. подобни), но агресията би могла да премине и във физическа. Ако се опасявате от физическа агресия, помислете за алтернативни варианти за промяна на подкрепящото си поведение. Вторият начин за реакция е предизвикване на съжаление или чувство за вина. Често зависимият използва първо единия начин и ако види, че той не действа, преминава към втория. Бъдете готови за това.

 • Ако сте жертва на насилие - вземете мерки.

     Може да ви е трудно да си тръгнете, може да ви е страх да го направите. Ако не можете да го напуснете, никой не може да ви накара насила - това е единствено ваше решение. Единственото, което можем да ви посъветваме, е да имате план Б за много опасни ситуации -дали ще се уговорите с някоя комшийка за знак, който ще и дадете, ако положението стане много напечено; дали ще си подготвите пари и чанта с няколко дрехи, за да може да избягате, ако ситуацията загрубее - вие ще решите. Не забравяйте, че насилието има следния цикъл: 1. Нараставане на напрежението — 2. Сцена на насилие — 3. Розов период - това е моментът, в който насилникът е осъзнал грешката си, разкайва се и обещава повече никога да не се повтори. Този период има много широк диапазон - от това да ви купи нови бижута, да ви заведе на почивка, до това просто да ви се усмихне и да ви прегърне. В този период жертвата прощава и отново вярва, че насилието никога повече няма да се повтори.

 • Не вярвайте на обещания

     Цикълът на напиването/друсането е като цикъла на насилието, описан по-горе. Само дето вместо насилие има злоупотреба със субстанция. След това обаче следва розовият период, в който зависимият много често обещава, че "никога повече...". Бъдете сигурни, че той си вярва и не ви лъже, но също така бъдете сигурни, че шансовете това "никога повече... " да се сбъдне са минимални. "Никога повече... " настъпва след определени действия, различни от това, което е правил досега, а именно - търсене на помощ, включване в група за взаимопомощ, започване на работа върху себе си и т.н. Няма как човек да прави едно и също нещо и да очаква различен резултат!

 • Не се самозаблуждавайте

     Самозаблудите ни помагат да запазим нещата такива, каквито са, защото промяната плаши. Самозаблудите могат да бъдат най-различни: "Той не е алкохолик", "Той друса прекалено рядко", "Може да пие, но пък само той ме обича по този начин" и т.н., и т.н. Трудно е да определите сами кое е самозаблуда и кое не. Заслушайте се в коментарите на хората, говорете с близки и приятели, на които вярвате.

 • Не поставяйте ултиматуми от типа "ако ме обичаш, ще спреш да пиеш/друсаш"

     Подобни ултиматуми имат две слаби страни - едната е самото естество на зависимостта - неконтролируем импулс. Втората слаба страна е, че някой ден може да спре да ви обича. Това означава ли, че тогава може да продължи да пие/друса? Означава ли, че трябва да правите всичко възможно, за да не спре да ви обича и да подължи да бъде чист? И означава ли, че ако пие, значи не ви обича? Най-силният мотиватор за промяна в поведението на зависимия е осъзнаването, че е стигнал "дъното" и желанието за собствено благополучие.

 • Не поставяйте ултиматуми, които знаете, че не можете да изпълните

     Или с други думи: "Ако не спреш да пиеш/друсаш ще подам молба за развод (ще отида да живея при майка ми и т.н.)!" или "Никога повече няма да ти давам пари, щом ги харчиш за алкохол/дрога!". Ако повтаряте едно и също и не го изпълнявате, накрая думите ви нямат абсолютно никакъв ефект. Ако го правите единствено като начин да намалите вътрешното си напрежение - тогава няма проблем. Просто не очаквайте резултат.

 • Не позволявайте ситуацията да се отрази на самочувствието и спокойствието ви

     Давам този съвет с пълното съзнание, че това е едно от най-трудните неща. Но и с пълното съзнание, че това е постижимо за нормални човешки същества. Това, че някой ви нарича с обидни думи или ви вменява хиляди вини, не означава, че е вярно. Означава единствено, че този човек е болен и има нужда от помощ. Естествено, понякога в думите му може да има истина, но един зрял човек може да отсее обвиненията и да промени това, което наистина трябва да бъде променено. Що се отнася до спокойствието - то е една толкова фина житейска "субстанция", която много повече зависи от нагласата, отколкото от реалните житейски факти. Има различни техники, които помагат човек да възстанови баланса си максимално бързо и да не се отдава на притеснения, тъга и други неприятни емоции за дълго време. 

 • Преразгледайте връзките и влюбванията си

     Често има алгоритъм, който ни кара да харесваме определен тип хора. Понякога на пръв поглед може да няма нищо общо между тях, но някъде дълбоко може би ще откриете свързващата нишка. Може всички да са много харизматични, с добро чувство за хумор, галантни, студени... Вие ще го определите най-добре. Ако успеете да го откриете си задайте въпроса "какво ме кара да харесвам такива мъже?", опитайте се да използвате усещането от първоначалното привличане към тези хора като индикатор за потенциално рискови връзки. Защо го казвам? Факт е, че голяма част от жените на зависими оставят един зависим и се женят за друг. Понякога зависимостта е различна - единият може да е алкохолик, а другият работохолик, но и в двата случая връзката страда. И още нещо - подобни жени имат определени характеристики които привличат подобен тип мъже към тях - било то прекалена грижовност, ниско самочувствие или нещо друго.

 • Ако той е спрял да пие/друса, не тествайте волята му

     Зависимостта не се лекува, тя може единствено да бъде спряна - точно както диабета. Един алкохолик може да не пие 20 години и с една чаша алкохол зависимостта му да се отключи с пълна сила. Един зависим никога повече няма да може да употребява субстанцията, без да прояви зависимостта си - дори и да успее да го прави контролирано за някакъв период от време, рано или късно ще влезе в цикъла. Много често се случва зависим да спре една субстанция и да започне да употребява друга. Например алкохолик спира да пие, но започва да взема успокояващи или наркозависим започва да пие алкохол. Ако той сам пожелае да го направи, това е неговият живот и неговият избор. Този съвет се отнася единствено до случаите, когато вие искате той да го направи.

 

Ако имате въпроси, не се притеснявайте да ги зададете на и-мейл:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.