СТЪПКА ПО СТЪПКА...

     Скъпи Приятели!

     Първият български брой "Арка", издаден преди половин година, събуди доста голям интерес, полу­чихме много сърдечни, подкрепящи сигнали, които доказват съществуващата нужда от подобно списание в България. На всички, отзовали се по какъвто и да е начин, много благодарим, всички останали Читатели отново приканваме към сътрудничество. В този брой поместваме вече доста Ваши материали -на зависимите от алкохол и наркотици, които се борят с болестта си - и по­беждават! - както и на професионалистите, които се стараят да ги под­държат в тази, може би най-тежка, борба. Това, което публикуваме, съдържа частица от Вашия опит, Вашите преживявания и чувства, надежди и пости­жения. По този начин започва да се реализира първоначалната мечта -стъпка по стъпка "Арка" става истински Ваша.

     Но съдбата на първия брой доказа и още нещо. Ако някой твърди, че в днешно време безкористната доброжелателност е отмиращо явление, че днес нищо не става без пари - не му вярвайте. Първият български брой "Арка" е стигнал до Вас именно благодарение на това, че много хора са проявили онази "отмираща" благородна любезност. Като г-жа Боряна Пун-чева, директор на Българския културен институт във Варшава - която соб­ственоръчно отнесе от Варшава до София първите няколко екземпляра. Като нейната сътрудничка - г-жа Ирина Занева, лично посредничила в пре­даването на няколко големи пачки на шофьорите от фирма "Груп". Като самите тези шофьори, тъй любезно приели допълнителния товар, и тяхната шефка г-жа Младенка Николова, чието съгласие за пренасянето на пратката се роди мигновено и без най-малкото колебание. Също както и съгласието на г-н Лъчезар Йосифов, шеф на фирма "Туринг", с чийто автобус - и със също толкова благоразположени шофьори - пътуваше останалата част от тиража - а контакта с фирмата дължим на търговския съветник на българ­ското посолство във Варшава - г-н Ангел Ангелов, и съпругата му.

     И всичко това - абсолютно безвъзмездно, от чиста доброжелателност и желание да се подпомогне едно полезно дело. Ето един съкратен урок по благородство и човечност - за скептиците. На всички наши скъпи "препо­даватели" в тази специалност още веднъж благодарим от сърце.

     Благодарни сме и на редица български институции и специалисти, занимаващи се с проблемите на зависимостите, които радушно посрещнаха идеята за българското издание на "Арка" и за сътрудничество с Фондация "Стефан Батори" - и които вече в този брой споделят с нас ценния си опит. Благодарим на редакциите на сп. "Обществено възпитание", "Аз Буки" и "Дрога" за разрешението за препечатване на техните материали; на "Аз Буки" - също и за хубавата рецензия на първия брой.

     И така - стъпка по стъпка, с благодарност - продължаваме.

     Надяваме се, че следващата стъпка, с която ще се придвижим към все по-трайно сътрудничество в областта на терапията на зависимостите, ще станат планираните през юли два семинара - в София и Пазарджик. Следователно - до скоро!

     Желаем ви прекрасно, слънчево и трезвено лято - без призрака на ка­квато и да е дрога.

Анна Швед

редактор на българското издание