Прочетено в електронната пощ@

 

     Движението Анонимни алкохолици в България има свой и-мейл адрес. Всеки, потърсил помощ и съвет на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.,щеполучи отговор от нас. Също така всеки, който търси информация за Анонимните алкохолици изобщо или специално за българското АА, може дп пише на този адрес. Отговаряме на всяко писмо!

Предлагаме ви две писма от нашата поща.

Пишете ни и вие!

Повярвах в АА и сега живея щастливо

     Здравейте,Марина,

     Със сигурност има някакъв проблем, доколкото схващам от второто ви писмо, но още не е съвсем ясно какъв точно е проблемът.

     Нерядко алкохолизмът е наследствен, но това не е задължително. В моя род например няма други алкохолици. В други случаи децата на алкохолиците или на пияниците получават отвращение от видяното и преживяното и не близват алкохол.

     Не случайно казвам „пияници и алкохолици", защото има разлика между двете неща. Раздиката е че пияниците живеят за да пият, докато алкохолиците пият за да  живеят. Алкохоликът е човек, заболял от алкохолна болест.

     Той се чувства много зле  физически ако не приеме дозата си и не може да живее без нея. За повечето алкохолици (макар и не за всички) са характерни запоите. Седмица, месец или много повече, в които се пие не­прекъснато, без значение какъв час на денонощието е. Ако не пие, алкохо­ликът получава абстиненция, която е много мъчително състояние и в някои случаи е направо непоносима.

     Пияниците са хора, които злоупотребяват с алкохола. Те не са болни. Което не означава, че нямат проблем. След преливане те имат махмурлук, може и да е много тежък махмурлук, но обикновено не влизат в запои (което не означава: никога). Пияниците също имат тежки здравословни проблеми, понякога те пият повече от алкохолиците. Защото, макар че не нлизат в запои, те пият дълги години, понякога всеки ден, което води до разбиване на нервната система, черния дроб, сърцето и т.н. Пияниците също нравят скандали и си навличат неприятности заради пиенето. Но ако пожелаят, те могат да се спрат, докато алкохоликът в повечетослучаи желае дасе спре, но не може. Мой колега не беше алкохолик, макар че се напиваше почти всеки ден и почина от инсулт на 54 години.

     Това са най-изчистените случаи. Има и междинни положения. Има жени (а и мъже), които, макар че са алкохолици, успяват да скрият това много дълго време. Знам случай на една уважавана жена, която никой не би  заподозрял, че е алкохоличка, но в оп-ределени дни тя се заключвала у дома си и пиела безпаметно. Така и я наме-риха мъртва. Имах друг колега, за ' когото бях сигурен, че е алкохолик, пиеше още от обяд, държеше бутилка в бюрото си, лъхаше на водка не-прекъснато, ако не пийне ставаше не-рвен и се разтреперваше и въпреки то-ва не влизаше в запои като моите, и не правеше пакости, каквито аз правех в моите запои.

     Разказвам ви подробно тези неща, защото съм сигурен, че вие, както и повечето хора, нямате точна представа какво е алкохолизмът. Друго от определенията, че алкохолике човек, който не може да контролира пиенето си.

     В Анонимни алкохолици всеки решава само за себе си дали е алкохолик и не определя останалите дали са или не са. В този смисъл и аз нямам право да определям какъв е мъжът ви, без да съм абсолютно сигурен, че е алкохолик. Принципът на АА е ние да споделяме собствения си опит, а новодошлите да извличат от него полезното за тях.

     Други характерни, но не винаги задължителни признаци на алкохолизма (в зависимост и от неговата фаза) са: тайното пиене, криенето на алкохол, пиенето сутрин (имайте предвид, че бирата е точно толкова алкохол, кол­кото и концентратите), "късане на лентата" т.е. бели петна в паметта и липса на спомен за определени отрязъци от време (на мен ми се губят по цели денонощия, в който съм ходил насам-натам и съм говорил с хора, част от които дори не са разбрали, че съм пиян), в напредналата фаза — слухови халюцинациии делириуми.

   Колкото до разговорите. Казвате, че сте му "пилили". Пиленето не помага, то само може да влоши нещата. Верният ход, макар и не винаги възможен, е предизвикването на спокоен, приятелски и откровен разговор. Разговор между двама души, а не опяване, цупене и "пилене" от единия и сръдня, отегчение и гняв от другия. Това е най-резултатният и най-труден път.

         Въпреки че преживях много и много страшни премеждия заради алкохола, вече повече от 2 години не съм близнал и капка. И най-важното, не се чувствам нещастен, че не пия, напротив - харесвам много новия си живот и направо съм щастлив с него. Постигнах това с помощта на АА. Порадиникакъв страх, заплаха или принуда от страна на близки или някаква друга причина алкохоликът може да се запази дълго време да не пие и въпреки тока да е нещастен. Всеки алкохолик в някакъв момент е спирал да пие. Проблемът не е в спирането, а в това да не се започне отново. И в това той дасе почувства доволен от новото положение и да не тъгува за алкохола.

     За щастие аз имах подкрепата на съпругата ми (макар че в някои момен­ти и тя не издържаше и е бягала от къщи като ме е заплашвала с развод), имах подкрепата на родителите и близките ми (макар че в един момент бащами не желаеше да ме вижда повече), повярвах в АА и получих под­крепата на АА. И сега съм благодарен, че получих дори може би повече отколкото заслужавам. Преди малко 6-годишната ми дъщеричка заспа, но преди това танцуваше край мен пред огледалото. Никога обаче няма да спестя времето си за каузата на АА, защото друг основен; принцип на движението е, че след като на мен ми е било помогнато, аз трябва да пома-гам на всеки нуждаещ се, потърсилпомощ.

     Ние от АА винаги сме готови да отговорим на ваши въпроси, понякога да изкажем и мнение или дори съвет за конкретни ситуации. Ако имате други въпроси, пишете пак.

Т.Я.

(от името на всички приятели от АА)